ELS 15 CURTMETRATGES DEL BLOC EDUCACIÓ I MITJANS AUDIOVISUALS.

22 August, 2014
Per

cortos educacion y medios audiovisuales

Des del Bloc d'Educació i Mitjans Audiovisuals portem ja uns quants anys treballant l'Educació en valors a través dels Mitjans audiovisuals i en tot aquest temps han estat centenars els diversos recursos audiovisuals que hem pogut visualitzar i treballar a l'aula. En aquesta llista anem a analitzar aquelles produccions audiovisuals que pel seu valor pedagògic i estètic creiem que més ens poden ajudar a desenvolupar l'educació en valors a través del llenguatge audiovisual.

1. Binta i la Gran Idea.

Aquesta petita joia tracta sobre la necessitat d'entendre l'ésser humà com un ésser social que necessita ser educat per i per a la comunitat. On el respecte i la solidaritat siguin les pautes que marquin el camí cap a la consecució d'un món més humà i sostenible. Sent les relacions socials, l'afectivitat, i l'empatia dels motors que ens han d'ajudar a construir el camí cap a una vida plena i feliç .

2. El Vell i el Mar.

El valor, la constància, l'enteresa, la vellesa, el respecte a la natura, la necessitat d'aprendre de la gent gran, són molts els continguts i les virtuts de l'obra de Hemingway, que apareixen reflectits en aquest curt d'animació.

3. El circ de les Papallones.

IMG_3797

Una curtmetratge que ens ajuda a entendre que si som capaços de creure en nosaltres serem capaços de superar les nostres pors i aconseguir aconseguir les nostres metes per molt difícils que semblin.

4. La talladora de Margarides.

Preciós legat antibel · licista el que podem gaudir en aquest curt d'animació de tot just set minuts, narrat a través de la dolça mirada d'una nena. En el qual la bellesa dels dibuixos i la seva música, contrasten amb la duresa de la història.

5. Les Esperes

Cinta que reflexiona sobre la felicitat i la necessitat de comprendre que és el que realment ens fa feliços.

6. La casa dels petit cubs.

Si alguna cosa ens fa humans és el fet de percebre el temps que hem viscut durant la construcció del nostre projecte de vida. Història tendra que ens ajuda a explicar entre altres coses el concepte d'individu, la presa de decisions i amb elles la construcció de la nostra identitat. Som el que hem viscut.

7. Les noces

Això redueix Marina Seresesky, desprèn tendresa i solidaritat. Malgrat els contratemps i impediments amb què es troba aquesta mare, gràcies a la solidaritat, la comprensió i l'empatia del seu entorn més proper podrà gaudir d'una manera molt particular el casament de la seva filla. D'altra banda, l'obra, ens relata la lluita i enteresa de tots els immigrants que arreu del món lluiten per tirar endavant, allunyats del seu entorn familiar i de tots aquells records i vivències que en part els han marcat com a persones.

8. Zero

En aquesta tendra història aquells que són discriminats i repudiats per la societat són els que finalment aconsegueixen des de la seva diferència i des de l'afecte transformar el totalitari món en què viuen per un altre més lliure i igualitari.

9. Harvie Krumpet

"La vida no no consisteix a tenir bones cartes, sinó en jugar bé les que un té ... "i això és el que intenta fer el bo de Harvie Krumpet tot i la infinitat de problemes que ha d'anar superant des de la seva més tendra infància aconsegueix donar-li sentit a la seva vida i fer el que realment li agrada. Superació personal, dignitat i sobretot és un cant a la recerca de la felicitat. Superant les contínues travetes i reptes que la vida ens marca.

10. Proverbi Xinès

Curtmetratge que ens parla sobre la necessitat de comprensió mútua entre les diverses cultures. El protagonista afroamericà aconsegueix un treball de cambrer en un restaurant xinès, però no aconsegueix desfer-se dels prejudicis de l'amo.

11. El Rei de la Illa.

Història tendra en la qual es tracta el conflictiu de la idealització del pare absent . Superant, amb una proposta metafòrica, el conflicte que genera la realitat contraposada als estereotips socioculturals.

12. Moments

Curtmetratge en el qual el director Nuno Roca a volgut fer visible a través d'un vagabund la importància de la cohesió social i la necessitat d'entendre que darrere de cada persona hi ha un passat i uns records que conformen la seva identitat. Són molts els valors que es puden treballar a través d'aquest curt, tolerància, solidaritat, respecte, empatia, la necessitat de crear una societat més equilibrada i justa, la importància de la família, etc.

13. El Monjo & El Mico

En aquesta vida estem obligats a ser lliures i ha prendre decisions per nosaltres mateixos tot i les ordres o consells que ens puguin donar. Ragu s'ha marcat una fita i farà tot el possible per aconseguir-la, però de vegades la vida et posa aprova i has de decidir que és el correcte, encara que això et pugui en un principi allunyar de la meta que t'havies marcat. Constància, enteresa, lluita pel que un vol i sobretot molta humanitat, és el que ens regala aquesta excepcional animació.

14. Inspiracions