Eduardo Mans Tisores

5 Novembre, 2018
Per

EDUARDO MANS TISORES

Aquesta pel · lícula es pot treballar tant en 3 de l'ESO a la ASSIGNATURA de Ciutadania com a 4t de l'ESO a la ASSIGNATURA Educació Ètic- Cívica. D'altra banda davant la gran quantitat de temàtiques que es desenvolupa a la pel · lícula també es pot desenvolupar en la tutoria.

SINOPSI ARGUMENTAL

Per respondre a una pregunta de la seva néta que li pregunta d'on ve la neu, una dona narra una història que va passar en la seva joventut. En una mansió encantada un estrany inventor va crear a Edward, un noi la que va formar en la bondat i l'amabilitat. Però va morir antesde haver acabat els seus mans i el noi sobreviu amb unes tisores en lloc de mans. Un dia,la visita d'una amable venedora de cosmètics, s'obrirà a Edward les portes del món exterior.Gracias a les seves habilitats com a jardiner i perruquer, és inicialment ben acceptat per loshabitantes de la ciutat. No obstant això, el seu aspecte diferent i les seves estranyes extremitats no tardaránen causar seriosos problemes…

QUE ASPECTES ANEM A TREBALLAR AMB ELS ALUMNES DESPRÉS DEL VISIONAT DE LA PEL · LÍCULA

· El film ens mostra l'oposició de dos mons: el de la fantasia (el misteriós castell gòtic) i el de la realitat més banal (un estereotip de classe mitjana nord-americana barri). Tots dos mons s'ignoren.

· La història és un “conte de fades” modern i, per tant, com tots els contes, una faula amb continguts i ensenyaments morals.

· L'eix central de la història és la no acceptació per la societat dels que són “diferents” als quals no compleixen els paràmetres del que aquesta societat alienada considera com “normal”.

· Quan, provisionalment, s'accepta l' “monstre” és que es deixa explotar ja que la bona part d'aquesta societat considera que només per ser acceptat s'ha de sotmetre a qualsevol humiliació. Però, al primer problema, es deslliga tota la intolerància i la violència que hi ha dins dels bons ciutadans.

· La mirada d' Burton sembla indicar que la veritable monstruositat és l'estètica i el mal gust d'aquesta mesquina classe mitjana que està ancorada en el confort i la hipocresia social i que no es planteja conèixer a altres.

· El drama personal d'Edward és més dolorós pel que els altres el troben de forma totalment oposada a com és realment.

· Això ens porta al joc de les aparences: sota el seu agressiu aspecte, Edward és bondadós mentre sota la seva plàcida façana, la bona societat està podrida pels sentiments més egoistes.

· Com en els contes clàssics, l'explicació fantàstica d'un fet (l'origen de la neu) serveix per donar peu a una història amb plena de tendresa i humanitat.

· La història es mou per referents tan variats com els contes centreeuropeus, les pel · lícules de Disney, mites com el de la Bella i la Bèstia o el Dr. Frankenstein, l'Expressionisme alemany o les pel · lícules fantàstiques de sèrie B (l'aparició d'un actor clàssic del gènere com Vincent Price, l'inventor, és un homenatge explícit a la tradició del ” Mad doctor”).

· Cal destacar així mateix la brillant banda sonora d' Danny Elfman i els efectes especials, i molt especialment, l'excel · lent maquillatge.

FITXA DIDÀCTICA

1.Ens explica la pel.lícula que "En una mansió encantada un estrany inventor crec a Edward, un noi al qual formo en la bondat i l'amabilitat ". Coneixes altres històries en què un home creu un ésser amb vida?.Que pretenen aquestes històries narrar?, ¿Quina és la moralitat d'aquestes històries?.

2. Al principio de la película Peg una amable vendedora de cosméticos, visitarà la mansió encantada on vivia en solitud Edwar i li obrirà les portes al món exterior. ¿Quina és la primera reacció de Kim quan veu a Eduardo?, Per què creus que reacciona d'aquesta manera?. Per què vivia només Edwar?. Els éssers humans podem viure sense relacionar-nos o per contra ens necessitem? Què és el que ens empeny a la convivència amb els nostres semblants?. Raona les respostes.

3. El film ens mostra la oposició de dos mons: el de la fantasia (el misteriós castell gòtic) i el de la realitat més banal (un estereotip de classe mitjana nord-americana barri). Podries descriure cadascuns d'ells. Quin et sembla menys fals?. Per què?.

4.La història és un “conte de fades” modern i, per tant, com tots els contes, és una faula amb continguts i ensenyaments morals. Quins creus que són aquests.

5.Som iguals, som diferents L'eix central de la història és la no acceptació per la societat dels que són “diferents” als quals no compleixen els paràmetres del que aquesta societat alienada considera com “normal. Passa això molt sovint? Per què?, És just?. ¿Solem sentir rebuig cap a aquelles persones que són diferents a nosaltres?, ¿Les aparences o els estereotips que tenim sobre les persones se solen ajustar a la realitat?. T'has sentit alguna vegada desplaçat o discriminat per tu forma de ser?. Quan diem que un dels valors ciutadans són la dignitat i el respecte, que estem referint?. Què significa discriminar?. Raona les respostes.

6.En casa de Peg, Edwar es posa a veure amb gran interès les fotografies que tenia en un moble. Edwar no ha conegut una veritable família ja que l'única persona que l'ha cuidat i educat va ser el seu creador que va morir. Quina importància té la família?, ¿Qué le puede aportar la familia de Peg

a Edwar?.

7.En un primer moment Edwar és acceptat per la comunitat d'aquest barri americà i durant la barbacoa coneix molta gent que diu ser amics seus. Són realment els seus amics?. Què és per a tu l'amistat?, És possible fer amics en pocs dies?, Necessita temps l'amistat?. Raona la resposta.

8.Què has sentit quan han detingut Edwar per violació de domicili?, ¿Era justa la seva detenció?. Per què no va dir res a la policia ni als pares de Kim de per què era a la casa dels pares de Jim?.

9.En la pel · lícula Quan, provisionalment, s'accepta l' “monstre” és que es deixa explotar (jardiner, perruquer) ja que la bona part d'aquesta societat considera que només per ser acceptat s'ha de sotmetre a qualsevol humiliació. Però, al primer problema (injusta acusació de robatori) es deslliga tota la intolerància, les calúmnies i la violència que hi ha dins dels bons ciutadans. Per què creus que passa això?. Això sol ocórrer, en la societat en què vivim?. Posa algun exemple. Raona la resposta

10.El drama personal d'Edward és més dolorós quant els altres el troben de forma totalment oposada a com és realment. Això ens porta al joc de les aparences. Què s'amaga rere l'agressiu aspecte d'Edward?. ¿I després de la plàcida façana de la bona societat?. Raona la resposta.

11. La història està plena de tendresa i humanitat, podries explicar alguna escena de la pel · lícula on s'apreciïn aquests valors.

12. Durant la pel · lícula Edwar s'enamora. ¿Per qui batega el seu cor de galeta?. Aquest sentiment és un tret d'Humanitat?. Explica les diferències entre estimar i ser estimat. Què és més difícil al teu judici, amor de ser estimat?. Per què?. Aconsegueix el protagonista que finalment la seva noia li vulgui?.

13.Edwar aquest nou ésser, aparentment humà, no té mans i en el seu lloc té unes enormes tisores. Malgrat el seu aspecte i la seva aparença, té trets que són propis dels humans; com els records (la memòria), els sentiments cap als seus semblants i la dignitat. És realment una màquina oa malgrat la seva naturalesa artificial aquests trets el converteixen en un ésser humà?. Raona la resposta.

14.En un moment de la pel · lícula Kim demana a Edwart que li abraci però aquest no pot. Les seves mans no només fan que es lesioni i pugui lesionar els altres sinó que li impedeix abraçar a la persona que vol (Kim). Per què el protagonista no té mans?, Com et sentiries si no poguessis tocar i abraçar a les persones que vols?. En aquest moment s'abraça Kim. Què creus que el director ens vol dir amb aquesta escena?.

15. Relaciona les paraules que vénen a continuació amb algun dels personatges. Explica perquè has triat aquest adjectiu al personatge en qüestió: Bondat. Violència. Despit. Hipocresia. Conformisme. Valor. Covardia. Ignorància. Crueltat. Amistat. Innocència. Enveja.

16. Al final de la pel · lícula Edwar li diu a Kim diu "Vénen pel meu" Per què la gent d'aquest aparent tranquil barri americà vol ajusticiar Edwar? Quines raons tenen? Què ha fet el protagonista?, ¿És just?. Raona la resposta.

17. Edward finalment acaba vivint només, allunyat d'aquesta hipòcrita societat en el seu castell encantat perquè aquesta no li destrueixi. Què creus que ens vol dir el director amb aquest final?.

18. Què simbolitza la neu a la pel · lícula?.

19. T'ha agradat la pel · lícula?, Què és el que més t'ha agradat?, Què has après amb ella?. Recomanaries aquesta pel · lícula?, Per què?.

FICHA EN PDF
Gonzalo Carretero Cassinello

email

24 Les respostes a Eduardo Mans Tisores

 1. Javier Centeno on 13 Maig, 2021 en 17:58

  me ha gustado la película porque nos enseña cosas y es entretenida

 2. Daniel on 3 Abril, 2020 en 14:21

  Me ha encantado, Eduardo es un personaje bondadoso y muy humano, aunque sea una máquina.

  • Adrián Sapena Rodríguez en 23 Març, 2021 en 12:54

   esta película me ha parecido bastante interesante ya que nos enseña que nadie por ser diferente es malo porque a Eduardo solo lo querían para que les cortara el pelo o para hacer de jardinero hasta que intenta ayudar al novio de Kim y ya para todo el mundo es malo

 3. Natalia Pérez Morante on 30 Març, 2020 en 15:34

  Es una película qué te enseña muchos valores, está muy chula y es bastante entretenida.

 4. Mario Ronquillo 1ºC en 24 Març, 2020 en 11:03

  La película me ha parecido interesante por lo que quiere contar.Con la película he aprendido muchos valores.Si recomiendo esta película porque se aprenden cosas importantes

 5. Ale saliz on 22 Març, 2020 en 22:36

  Edzitante

 6. David reyes Limón 1G on 20 Març, 2020 en 14:16

  Me ha encantado la película Y la recomiendo para cualquier tipo de público

 7. Denisa grozavu on 10 Desembre, 2018 en 02:34

  Todos somos juzgados por lo que parecemos ser o lo qué mostramos ser desde fuera pero poco se fijan en ti interior o tu forma de ser . Hemos aprendido a juzgar desde fuera y no de dentro como de lo bueno y de lo mal.

 8. Elisangon7@gmail.com en 11 Juny, 2018 en 00:21

  Y las repuestas

 9. Raúl Mira Kouklin on 8 Gener, 2017 en 14:39

  Hola, me gustaría saber si se encuentran las respuestas a estas preguntas que me hacen reflexionar tanto

  • Juan Pepe on 8 Gener, 2017 en 14:42

   Hola, me gustaría saber si se encuentran las respuestas a estas preguntas que me hacen reflexionar

 10. Emma on 11 Abril, 2015 en 13:56

  Avon no es el nombre de la mujer, Avon es la empresa de comésticos para la que trabaja, por dios. Ella se llama Peg, ¿quién no conoce Avón?

  • Gonzalo Carretero Cassinello en 11 Abril, 2015 en 15:33

   Tienes razón se me paso corregirlo. Gracias por advertirlo. Me imagino que esta errata no te ha impedido utilizar la batería de preguntas sobre la cinta que te ofrecemos desde la web para trabajar la película:)

 11. Najat ajjaji savanista és 12 Juny, 2013 en 01:47

  la pelicula de edward m'ha agradat molt,edward té un bon cor i respecta als altres encara que no és com a sembla en el seu cos i la seva cara en primer jo piensaba que era dolent,però ell estava sol buscant l'amor i la filicidad,i m'ha agradat molt quan s'enamora d'kim,i les maquenas a veses també tenen sentit.

 12. Souad en 10 Juny, 2013 en 14:30

  El que més em encant a la pel · lícula és quan Edward s'enamora de Kim perquè la societat no accepta Edward i el jutgen sense conèixer però que s'enamori de Kim per mi això mostra que ell també té sentiments com les persones i que no hi ha perquè .

 13. Yassin azghough en 3 Juny, 2013 en 14:28

  sa pelicua m'a agrada molt eduard a sortir d'un castell no sbia ada de la vida encara és diferent ha pogut ser una persona com totes encara mes especial per les seves mans i al final ha reconegut oltes coses

 14. Que Desirée Gómez 3 Juny, 2013 en 14:10

  Està divertida la pel · lícula les coses que fa Eduard, però els veïns es van passar amb el no ho havien d'haver tractat asín sense conèixer-.

 15. H akiima on 22 Abril, 2013 en 14:16

  M'ha agradat la pel · lícula, perquè Edwar és una persona amb un gran cor, que realment només busca la felicitat, però en tots casos la pel va estar molt bonica etc.

 16. Nohaila Hamyaoui en 22 Abril, 2013 en 13:53

  En aquesta pel · lícula podem veure com Edward ha pogut sortir del seu castell i comunicar-se amb moltes persones encara que és diferent ha pogut ser una persona com totes encara mes especial per les seves mans i ha pogut sentir l'amor encara no ha estat molt de temps. les persones rebutgem pels físics

 17. Měňany Jebri en 22 Abril, 2013 en 13:45

  a mi a agradat la pel · lícula perquè t'ensenya moltes coses i una d'aquestes coses és respectar la gent siguin com siguin. Encara que la gent li a jutjat per la seva fisico però el seguia lluitant pel que el volia i lluito pel seu amor aquesta al final de la pel · li

 18. Qualsevol idea és 15 Març, 2013 en 14:40

  Bé a mi m'ha agradat Eduard com és en persona i com tracta als altres. També la màgia que feia amb les seves tisores arreglant els arbres, fent persones i ninots, però no se per que li tenien tanta por al principi de la pel · lícula. Quan comença a Talla'ls el pèl a les dones, crec que ja van començar a agafar-li confiança  Que lastima el final de la pel · lícula perquè no a pogut seguir vivint amb la família  Però de tot això i après moltes coses interessants! M'ha agradat molt la veritat 

 19. Hamza Echaibi on 14 Març, 2013 en 09:24

  És una pel · lícula molt bona perquè la dona que es porta a Eduardo no el coneixia de res i tot i així l'hi porta amb ella sense saber els problemes que pot causar això. Quan el porta llavors la gent comença a ficar-se amb ell i ha acusar sense cap prova, la filla de la dona quan es dóna compte i comencen els problemes decideix endur-se'l al seu lloc d'origen que per a mi va ser una bona decisió.

 20. pepe el Berenguel 14 Març, 2013 en 09:03

  És una pel · lícula que et fa reflexionar, la dona sense conèixer gairebé de res el fica a casa, llegir la ment aspecte do ni res.. una casa amb la família, després les coses comencen a sortir malament, perquè la gent comença a prejuzgarle sense conèixer-, acusanole de coses que en realitat no havia fet, però la intenció de la dona de qerer ajudar a eduardo és molt bona.. ensenya que no hia qe tenir por al que és diferent.

 21. Eduardo Cassinello en 18 Gener, 2012 en 18:06

  Apèndix: aquesta pel · lícula és explorable a través del Dilema de l'eriçó de Schopenhauer.

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

kritodesign.com |
Graphic & Web Design Studio

Oferim el millor servei professional en Disseny & Desenvolupament Web, Disseny Gràfic Professional, Botigues Online, Aplicacions Web, Aplicacions Mòbils [ IOS & Android ] & Formació per a Empreses. Visiteu-nos!